Even een zeik blogje…

voor ons is 5 Mei hetzelfde wat voor de Belgen, Fransen en Britten 11 November is en wat voor de Amerikanen 4 Juli is.
De dag waarop gevierd wordt dat we in een vrij land leven. Een dag die benadrukt dat we leven in een land waarin je bijna alles mag zeggen wat je wilt zeggen en bijna alles mag doen wat je wilt doen. Waarin niet één persoon de macht heeft, maar een groep mensen welke gekozen zijn door het volk. Een land waarin gevierd wordt dat we niet meer in oorlog zijn in ons eigen land.

wpid-70jaarbevrijding_nieuws_w440_h240_bg.jpg

Toch is er één groot verschil. Waar België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika elk jaar de het volk de kans geeft dit te vieren door het geven van een Nationale Feestdag. Is men in Nederland daarentegen bang dat een nationale feestdag de economie schaad, want we hebben immers al Koningsdag er vlak voor… De beleving van het leven in vrijheid doet er niet toe, want het verleden is het verleden en is klaarblijkelijk niet interessant om bij stil te staan.

Nederland is ook één van de weinige landen waar Geschiedenis geen verplicht vak is, want hier komt ie weer… het verleden is het verleden en wat maakt het uit dat de jeugd denkt dat de WO-I aka De Grote Oorlog uitgevochten werd in het jaar 1418 in plaats van van 1914 tot 1918. En dat WO-II uitgevochten werd van 1940-1945 in plaats van 1939-1945. Ja Nederland was in vanaf 1940 in oorlog/bezet (Nederland probeerde immers net als in De Grote Oorlog neutraal te blijven). Maar de oorlog begon met de invasie van Nazi-Duitsland in Polen. Allemaal voor meer Lebensraum, waarvoor Tsjechië eigenlijk al gegeven was door de Britten aan Hitler. Dit allemaal om een oorlog te voorkomen… maar ik drijf een beetje door met de geschienisles.

Mijn statement is dan ook: Ik ben het dan ook volkomen eens met de commissie 4/5 mei, geef het (grootste deel van het) volk de mogelijkheid om hun vrijheid te vieren.


Gisteren is er in Zwolle een Kortgeding geweest waarin omwonenden van het festivalterrein de gemeente Zwolle daagde om het geluidsniveau naar beneden te brengen. Waardoor in feite het complete bevrijdingsfestival in gevaar kwam. Gelukkig heeft de voorzieningenrechter de gemeente gelijk gegeven in het afgeven van een vergunning voor het overschrijden van het geluidsniveau. En het resultaat is dat het grootste bevrijdingsfestival van Nederland doorgaat.

10 gedachtes over “5 Mei – Bevrijdingsdag

 1. Wel jammer te lezen dat Nederland het niet nodig lijkt te vinden om iets zoals het vieren van vrijheid (waarvoor toch héél wat mensen hun levens lieten in de oorlogen) in eer te houden en te herdenken… Ook niet verwonderlijk dan dat de generatie van deze tijd, van niets op de hoogte is behalve van hoeveel likes ze krijgen op Facebook…

  Liked by 1 persoon

  1. het is inderdaad ergerlijk hoe hier met zo’n dag omgegaan wordt. En ja, de interesse wordt ook niet aangewakkerd.
   Ja, we hebben elkaar jaar 13 bevrijdingsfestivals in het land welke voor iedereen gratis te bezoeken zijn. Maar de reden erachter zal niet bij iedereen even goed doordringen. Ook al zien ze een film als Der Untergang.
   En helaas is de Grote Oorlog ondergeschikt geworden in de lessen hier (want Nederland was hierin niet betrokken), terwijl 11 November 1918 wel een (in)directe aanleiding was voor de Tweede Wereld Oorlog.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s