De film gaat historisch gezien over de het bombardement van Dresden (13/14 februari 1945) door de Britten; RAF. Dit om Duitsland te verzwakken en de opmars van de Russen vanuit het Oosten te vergemakkelijken. Al wordt het officieel niet zo genoemd, kan het bombardement op Dresden ook gezien worden als een enorme vergelding voor de bombardementen op de Engelse steden. De gehele stad wordt dan ook verwoest, geen historisch gebouw blijft overeind. Dan is de  vraag vooralsnog ook nog was dit een oorlogsmisdaad of niet? Maar dat is niet wat ik in deze recensie aan de kaak wil stellen 🙂 En echt weten zullen wij het waarschijnlijk nooit.wpid-blogdresden03.jpg

Dresden is een Duitse televisiefilm zonder grote acteurs. Wat niet betekend dat de acteurs in deze film slecht spelen. In tegendeel, het is een knap staaltje acteer werk. Om een vergelijking te maken met de Nederlandse biscoopfilm “Het Bombardement”, kan gesteld worden dat deze acteurs een vette 8 krijgen en de cast van “Het Bombardement” mede dankzij Jan Smit, een mager 5’je.
Tevens spreken de Duitsers gewoon Duits en de Engelsen Engels, met uitzondering van één piloot die zowel Engels als Duits spreekt, al is het gebrekkig Duits met Engelse termen erdoor heen wat het realistischer maakt. Kom daar nou maar eens om bij een Hollywood blockbuster. In Valkyrie spreekt Hitler zelfs Engels, hoe ongeloof waardig kun je een film maken. Maar goed Tom Cruise moest natuurlijk een mooie rol krijgen en dan gaat het raar lijken dat de ene Duitser Engels spreekt en de ander Duits 😉

“Das ersten Opfer des Krieges ist die Unschuld”

Om een historische film leuker te maken voor het publiek is er een romantisch tintje aangegeven. Een Duitse zuster wordt verliefd op een Engelse piloot, de zuster is eigenlijk verloofd met een arts in het ziekenhuis van haar vader, maar ze valt dus als een blok voor de Engelse piloot. En natuurlijk vinden pappa en verloofde dit niet leuk. Tevens zijn er andere ontwikkelingen waardoor de zuster minder blij is met haar verloofde en vader. Wat ik eigenlijk wil zeggen, koop of leen de film en ga hem kijken!

Naast geënsceneerde beelden wordt er ook sporadisch origineel beeldmateriaal gebruikt. Of in ieder geval, beeldmateriaal wat lijkt op origineel beeldmateriaal. Waardoor de film toch wat mij betreft toch een extra dimensie krijgt.

wpid-n2svz8zaw3.jpg

3 gedachtes over “Dresden (2006)

 1. Ik weet niet wat het is, maar ik ben niet zo dol op oorlogsfilms… En heel gek, het Bombardement vond ik eigenlijk best goed. Dus deze dan ook vast wel hè…

  Harm… dementie, heeft volgens mij niks met die film te maken, je bedoelt iets anders hè… diimensie neem ik aan… Wis die zin maar uit mijn reactie hoor…

  Liked by 1 persoon

  1. De verhalen lijken eigenlijk wel beetje op elkaar… al is het bij “het bombardement” klasse verschil (net als in “The Titanic”) waar hier het verschil in aan welke kant sta je zit. Maar goed dit zijn eigenlijk wel de cliché tegenstelling. Dus ik heb het vermoeden dat je deze film ook wel kan waarderen (net als wellicht Pearl Harbour?)

   Grootste deel van de tekst heb ik op de laptop geschreven alleen het laatste stuk met de telefoon. Helaas wil m’n telefoon nog wel eens woorden voorstellen die ik niet bedoel. Het woord is veranderd (mijn dank voor de oplettendheid) en dat heb ik niet altijd door.

   Liked by 1 persoon

   1. Bedankt, mogelijk vind ik deze film dus ook wel mooi. Ik houd het in de gaten, zal wel een keer op TV komen..
    Ja die telefoons en in mijn geval ook Ipad doen soms rare dingen. Toevallig heb ik er voor morgen een logje over klaar staan, dat eigengereide hè, niet altij fijn.. Geen dank. Haal die zin gerust weg uit mijn reactie hoor! Fijne dag!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s